Najlepšie udiarne 2024 + recenzie
Radi si pochutnáte na údených dobrotách? Chcete si vyskúšať prípravu údenej šunky, klobásy, syrov, mäsa či zeleniny na vlastnej koži, no nechce sa vám vyrábať domácu udiareň? V našom teste sme si pre vás pripravili zhodnotenie najlepších udiarní na trhu, spomedzi ktorých sme vytýčili jedného víťaza – udiareň Klarstein Flinstone. Taktiež sme zostavili návod, na základe ktorého bude pre vás výber tej správnej udiarne hračkou.
Akú udiareň si kúpiť?
Naše detailné recenzie sú určené pre spotrebiteľov, u ktorých pri kúpe rozhoduje aj ten najmenší aspekt, no pre tých, ktorí sa zameriavajú na to najdôležitejšie, sme spísali krátky prehľad kľúčových parametrov vybraných modelov.
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Proteco 62.22-GM-31 ✔ Cenový trhák | Zobraziť produkt | |
Weber Smokey ✔ Pre náročných | Zobraziť produkt | |
Borniak AL-Eco80L ✔ Pre náročných | Zobraziť produkt |
Klarstein Flintstone Steel
Elektrická udiareň, výkon 1 600 W, max. teplota 300 °C, palivo – drevné triesky, integrovaný termometer a bohaté príslušenstvo
Zobraziť viac infoElegantná udiareň z nerezovej ocele vo svojom vnútri skrýva elektrické výhrevné teleso s výkonom 1 600 W. Ako palivo využíva drevené triesky. Zapína sa jednoducho stlačením tlačidla ON/OFF. Vstavaný termometer sleduje teplotu, ktorá sa môže vyšplhať až na 300 °C, pričom praktický Hybrid Smoke System umožňuje zariadenie používať na údenie studeným i teplým dymom. V cene zakúpite 3 rošty, 3 háky na zavesenie, misu na odkvapkávanie, misu na palivo a praktický držiak roštu.
Proteco 62.22-GM-31
Udiareň v kombinácii s grilom, palivo – drevo, uhlie, brikety, integrovaný termometer, háčiky a grilovací rosť v balení
Zobraziť viac infoZa skvelú cenu si môžete zaobstarať multifunkčný oceľový model kotlového typu, ktorý sa zväčša označuje ako gril, no ponúka i možnosť údenia alebo grilovania nad vodným kúpeľom. Zahrievanie funguje za pomoci klasického dreva, uhlia alebo brikiet. S rozmermi 80 x 40 centimetrov (výška x šírka) a hmotnosťou 6,6 kilogramov je kompaktným a príjemným pomocníkom v domácnosti i počas kempovania. Trojdielna konštrukcia sa skladá z ohniska, uzavretej udiarne a vyššieho grilu, pričom dve spodné časti obsahujú dvierka a vrchná je vybavená teplomerom.
Kaiser Stovka
Elektrická udiareň, výkon 2 000 W, max. teplota 150 °C, palivo – drevo, drevná štiepka, integrovaný termometer a bohaté príslušenstvo
Zobraziť viac infoSkriňová elektrická udiareň z nerezovej ocele disponuje výhrevným telesom s výkonom až 2 000 W, pričom maximálna teplota sa pohybuje okolo 150 °C. Teplotu pomáha regulovať vstavaný termostat. Ako palivo je možné využiť drevnú štiepku či drevo. Na kúrenie drevom stačí vytiahnuť zásuvku s výhrevnou špirálou. Kapacitne sa do tohto zariadenia zmestí naraz 10-15 kilogramov mäsa. V balení nájdete aj rovný a vlnkový rošt, „S“ háčiky, „U“ háčiky, vstavaný teplomer, misu na odkvapkávanie a 500 gramov bukovej štiepky.
Hodnotené parametre
Kvalita materiálu, teplotné maximum, výkon, typ udiarne či dodatočné príslušenstvo je v našich očiach zopár najdôležitejších parametrov, ktoré zavážia pri výbere správnej udiarne. Aby sme vám čo najobsažnejšie zrecenzovali tie najlepšie modely a určili celkového víťaza testu, vopred sme si stanovili faktory, ktoré nás počas testu, porovnávania a hodnotenia najviac zaujímali. Vybrané parametre rozhodujú o bezpečnosti, ale i kvalite procesu údenia.
Vyššie uvedené parametre zúžili výber modelov na tie výkonnostne a kvalitatívne najlepšie, ktorým sme sa neskôr ďalej venovali. Do top rebríčka sa dostali udiarne rozličných značiek, ako napríklad Klarstein, Cattara, Kaiser či Bradley Smoker. Všetci výrobcovia dodávajú svojim produktom jedinečný dizajn i funkčnosť, no v našom hodnotení jednotlivých modelov sme sa odrážali najmä od vytýčených parametrov a spotrebiteľských recenzií dostupných na známych portáloch Heureka.sk, Mall.sk a Alza.sk. Produkty v našom teste sa líšia funkciami, dizajnom, spracovaním, ale i príslušnosťou k určitej cenovej relácii.
Náš test je založený na detailnom a objektívnom porovnaní vybraných spotrebičov. Precíznou analýzou a prieskumom trhu za pomoci určenia prísnych kritérií vyberáme tie najlepšie produkty a šetríme vám tak množstvo času, ktorý by ste inak strávili hodinami hľadania informácií na internete.
Záleží nám na tom, aby sme vám priniesli všetky podstatné informácie o jednotlivých produktoch na jednom mieste a pomohli vám vybrať to najlepšie, čo je na trhu k dispozícii. Sledujeme predajnosť jednotlivých modelov a ich reálne hodnotenia ostatnými zákazníkmi.
Nepropagujeme žiadnu značku ani predajcu. Sústredíme sa na objektívne a dôveryhodné hodnotenie na základe osobných skúseností, ale takisto analyzujeme zahraničné testy a referencie zákazníkov či odborníkov, ktorí mali možnosť konkrétny produkt reálne otestovať.
Recenzie udiarní
Skompletizovaniu nasledujúcich recenzií predchádzalo niekoľkohodinové štúdium najpodstatnejších technických parametrov, analýza silných a slabých stránok zhrnutých v početných spotrebiteľských názoroch na vybrané modely, vďaka čomu sme ich mohli následne navzájom porovnať, zhodnotiť a priradiť jednotlivým produktom príznačný štítok. Recenzie neslúžia ako reklama. Skôr sa zameriavajú na detailné zhrnutie vytýčených parametrov zvolených udiarní a našich prvotných dojmov z nich.
Klarstein Flintstone Steel
Elektrická udiareň, výkon 1 600 W, max. teplota 300 °C, palivo – drevné triesky, integrovaný termometer a bohaté príslušenstvo
Pozrieť najlepšiu ponukuElektrická udiareň, ktorá svojím skriňovým vzhľadom pripomína trezor, nás hneď zaujala robustným dizajnom dostupným v dvoch farebných prevedeniach – čiernej a striebornej. Centrom udiarne je výhrevné teliesko s výkonom 1 600 W ohrievajúce aromatické drevné triesky, ktorých dym vyúdi vložené suroviny. Hustotu tohto dymu možno regulovať zadnou ventilačnou klapkou. Konštrukcia s nízkou hmotnosťou (13,5 kg) a horná rúčka umožňujú jednoduché premiestňovanie zariadenia.
Udiareň je skonštruovaná z pevnej nerezovej ocele odolnej proti korózii. Bezpečnosť používania zariadenia zaistil výrobca robustnými oceľovými dverami s dvojitou stenou s magnetickým uzamknutím, ktoré slúži ako opatrenie pre udržanie konštantnej vnútornej teploty. Udiareň má v dvierkach zabudovaný termometer sledujúci teplotu do 300 °C, pričom systém Hybrid Smoke umožňuje flexibilnú reguláciu teploty, a teda môžete údiť studeným i teplým dymom.
Udiareň s prijateľnými rozmermi (74 x 50 x 35 cm) disponuje tromi pochrómovanými roštmi na údenie s dostatkom miesta na prípravu slaniny či tofu. Aby sa s nimi ľahšie manipulovalo, výrobca pribalil i praktický dvíhač/držiak roštov. V balení tiež nájdete tri závesné háky na údenie klobások, rýb alebo šunky. Zariadenie obsahuje dve vysúvateľné misky. Jedna je určená na odkvapkávanie kondenzovanej vody a tuku, kdežto druhá, vyrobená z ušľachtilej ocele, je na palivo, resp. drevné triesky. Možnosť vyberania misiek z udiarne uľahčuje ich čistenie.
Vynikajúca udiareň s vysokým výkonom a plnou výbavou uchváti nejedného zákazníka. Jednoduché ovládanie tlačidlom ON/OFF na zadnej strane zariadenia je tiež jedným z plusov. Výhodou je tiež presnosť merania vstavaného termometra, čo nie je štandardom v prípade každej udiarne na trhu. S kapacitou komory na údenie sa musíte trochu pohrať v závislosti od toho, čo budete údiť. Ak plánujete prípravu surovín s väčšou veľkosťou, musíte odstrániť jeden rošt, aby bolo možné rybu, prípadne objemnejší kus mäsa, zavesiť na háčiky. Avšak pozor, misa na odkvapkávanie je plytká. Jej rozmery navyše nezodpovedajú rozmerom komory udiarne, takže tuk sa môže veľmi ľahko dostať aj mimo misy.
Typ udiarne: elektrická ● Výkon: 1 600 W ● Výrobný materiál: nerezová oceľ ● Palivo: drevné triesky ● Rozmery: 74 x 50 x 35 cm (v x š x h) ● Hmotnosť: 13,5 kg ● Maximálna výhrevná teplota: 300 °C ● Integrovaný termometer: áno ● Digitálne ovládanie:nie ● Príslušenstvo: 3 rošty, 3 háky, 1 misa na palivo, 1 odkvapkávacia misa, 1 úchyt na rošt
Proteco 62.22-GM-31
Udiareň v kombinácii s grilom, palivo – drevo, uhlie, brikety, integrovaný termometer, háčiky a grilovací rosť v balení
Pozrieť najlepšiu ponukuTento model sa ponáša na kotol. Ide o zariadenie s tromi spôsobmi využitia: ako gril, udiareň alebo ako gril s vodným kúpeľom. Číslo tri zohráva v prípade tohto modelu veľkú rolu, pretože okrem troch funkcií má aj rovnaký počet podperných nožičiek a dielov, z ktorých je konštrukcia zostavená. Táto udiareň, resp. gril neobsahuje v balení obrovské množstvo výbavy, no základ vo forme háčikov a oceľového grilovacieho roštu (priemer 38 centimetrov) v ňom nájdete určite.
Ako už bolo spomenuté, oceľová konštrukcia s hrúbkou stien 0,7 mm je zhotovená z troch komôr. Zatiaľ čo ohnisko a uzavretá udiareň, čiže dve spodné časti, sú vybavené dvierkami, vyšší gril má veko so vstavaným teplomerom. Poklop s teplovzdorným úchytom tiež obsahuje nastaviteľnú ventiláciu. V zariadení si môžete pokrmy pripravovať tromi spôsobmi: nad plameňom z dreva, nad uhlím či briketami, alebo tepelne nad nádobou s vodným kúpeľom pomocou tepla a dymu. Ak však vodný kúpeľ využiť nechcete, jednoducho odstráňte misu na vodu a môžete začať údiť priamo nad ohňom.
Výrobný materiál vo forme ocele možno napovedá, že pôjde o ťažšie zariadenie, avšak opak je pravdou. K hmotnosti menej ako 7 kg dopomáhajú malé rozmery zariadenia okrúhleho tvaru. Výška 80 centimetrov a priemer 40 centimetrov umožňujú ľahké premiestňovanie udiarne, a teda je využiteľná aj počas kempovania či na chate. Stačí mať po ruke palivo vo forme brikiet, dreveného uhlia či dreva. Ideálne z buka či duba. Použiť môžete i drevené piliny zo slivky, čerešne alebo hrušky.
Odstrašujúco malé rozmery so sebou prinášajú dostatočne veľkú kapacitu na prípravu jedál pre skupinu ľudí počas rodinnej oslavy či výletu s priateľmi strávenom v kempe. Výhodou je nastaviteľná výška roštov a jednoduchá obsluha aj vďaka možnosti použiť drevo ako palivo. Ako to zväčša býva, kvalita zodpovedá cene, a preto sa môže stať, že sa matná udiareň ľahko poškriabe alebo sa tenké plechy predčasne opotrebujú.
Typ udiarne: na drevo; v kombinácii s grilom ● Výrobný materiál: oceľ ● Palivo: drevo, uhlie, brikety ● Rozmery: 80 x 40 (v x š) ● Hmotnosť: 6,6 kg ● Integrovaný termometer: áno ● Digitálne ovládanie:nie ● Príslušenstvo: háčiky, grilovací rošt s priemerom 38 cm
Kaiser Stovka
Elektrická udiareň, výkon 2 000 W, max. teplota 150 °C, palivo – drevo, drevná štiepka, integrovaný termometer a bohaté príslušenstvo
Pozrieť najlepšiu ponukuElektrická udiareň Stovka vychádza z menšieho modelu Kaiser Päťdesiatka. Disponuje dvakrát väčšou kapacitou na údenie. Do komory na údenie sa naraz zmestí až 25 pstruhov strednej veľkosti, približne 50 klobások alebo okolo 15 kilogramov mäsa. Väčšie rozmery (110 x 39,5 x 27 cm) dvojposchodovej skrinky umožňujú údenie dlhších rýb (šťúk a úhorov). Aj napriek tomu, že zariadenie nedisponuje digitálnym ovládaním, obsluha je jednoduchá.
Skriňová udiareň je skonštruovaná z nerezovej ocele, ktorá zaručuje dlhú životnosť zariadenia. Tento model má výkonné výhrevné teleso, resp. výhrevnú špirálu (2 000 W), ktorá dokáže s pomocou drevnej štiepky vyhriať komoru na údenie v priebehu niekoľkých minút. Ako palivo je možné použiť i drevo, no najskôr je potrebné vytiahnuť univerzálnu zásuvku na elektrické údenie, ktorá obsahuje spomínanú výhrevnú špirálu.
Pracovná teplota udiarne sa zväčša pohybuje okolo 60 až 110 °C pri údení teplým dymom. Avšak existuje možnosť studeného údenia, no v tom prípade sa odporúča zakúpenie generátora studeného dymu. Maximálna výhrevná teplota udiarne je 150 °C. Výrobca tiež myslel na okamžitú praktickú využiteľnosť udiarne, a preto do ceny tovaru zakomponoval výbavu v podobe jedného rovného roštu, jedného vlnkového roštu vhodného na údenie rýb, 5 háčikov v tvare „S“, rovnako tak 5 háčikov tvaru „U“, odkvapkávaciu misu a pre aj polkilový štartovací balíček jemnej bukovej štiepky.
Udiareň na jednej strane nezaberá veľa miesta, no na druhej strane ponúka dostatočnú kapacitu na údenie obľúbených pokrmov. Výhodou je pohodlné dopĺňanie pilín do výsuvnej misky pod komorou na údenie, ktorá by však mohla byť o niečo väčšia. Zásuvka s miskou na piliny a elektrickou špirálou sa vysúva ťažšie, ako sa môže na prvý pohľad zdať, no treba si na to len zvyknúť. Niektorým spotrebiteľom, ktorí chcú, aby proces údenia prebehol rýchlejšie, sa výkon môže zdať nízky, no prihliadnuc na cenu zariadenia je výkon viac než dostatočný.
Typ udiarne: elektrická ● Výkon: 2 000 W ● Výrobný materiál: nerezová oceľ ● Palivo: drevo, drevná štiepka ● Rozmery: 110 x 39,5 x 27 cm (v x š x h) ● Hmotnosť: 15 kg ● Maximálna výhrevná teplota: 150 °C ● Integrovaný termometer: áno ● Digitálne ovládanie:nie ● Príslušenstvo: rovný rošt, vlnkový rošt na ryby, 5 ks „S“ háčikov, 5 ks „U“ háčikov, odkvapkávacia misa + 500 g bukovej štiepky
Bradley Smoker Original
Elektrická udiareň, výkon 500 W, generátor dymu 125 W, max. teplota 160 °C, palivo – špeciálne brikety od výrobcu, integrovaný termometer a bohaté príslušenstvo
Pozrieť najlepšiu ponukuMenšia izolovaná elektrická udiareň aj napriek vyššej cene a rozličným komponentom disponuje manuálnym nastavením teploty. V porovnaní so skriňovou udiarňou Kaiser Stovka obsahuje komponent navyše, a to vo forme automatického generátora dymu s výkonom 125 W so zásobníkom na špeciálne brikety značky Bradley Smoker. Vykurovacie teleso má výkon 500 W.
Hneď na prvý pohľad dokáže tento model zaujať svojím robustným prevedením, no tiež estetickým a moderným dizajnom. O reálnej robustnosti svedčí konštrukcia z odolnej nerezovej ocele, pričom vonkajšok udiarne je príznačný svojou čiernou povrchovou úpravou. Použitie ocele sa odráža na mierne vyššej, no ešte stále prenos umožňujúcej hmotnosti 18 kilogramov. Potrebný je len stály prísun elektrického prúdu. Konštrukcia je dostatočne odolná a izolácia údiacej komory je dokonalá, vďaka čomu dym uniká výhradne vrchným prieduchom.
Aj napriek manuálnemu regulovaniu teploty otočným gombíkom na generátore dymu je zariadenie dostatočne zautomatizované, aby ponúkalo pohodlné ovládanie. Teplotu je možné kontrolovať pomocou integrovaného teplomera na dvierkach. Špeciálne brikety, z ktorých si môžete u výrobcu vyberať v závislosti od požadovaného druhu dreviny, automaticky dodá podávač brikiet, ktorý začne fungovať hneď po spustení zariadenia. Výhrevné teleso už potom len zahrieva produkovaný dym. Maximálna možná teplota je 160 °C.
Čo sa týka príslušenstva, výrobca v cene tovaru dodáva 4 rošty, vďaka ktorým sa do udiarne zmestí naraz 13 až 15 kilogramov mäsa, odkvapový rošt a misku, čo sa môže vzhľadom na vysokú cenu zdať ako nedostatok. No netreba zabudnúť, že udiareň má jednu časť navyše, a to vo forme spomínaného generátora dymu. Nevýhodou je nevyhnutné zakúpenie originálnych brikiet od výrobcu, ktoré sú tiež dostupné vo vyššej cene, ale aj tu možno nájsť pozitívum v širokej ponuke tohto druhu paliva.
Typ udiarne: elektrická ● Výkon: výhrevné teliesko – 500 W; generátor dymu – 125 W ● Výrobný materiál: nerezová oceľ ● Palivo: špeciálne brikety od výrobcu ● Rozmery: 79 x 62 x 37 cm (v x š x h) ● Hmotnosť: 18 kg ● Maximálna výhrevná teplota: 160 °C ● Integrovaný termometer: áno ● Digitálne ovládanie:nie ● Príslušenstvo: automatický generátor dymu, 4 kovové rošty, odkvapový rošt a miska
Cattara Pisa 3 v 1
Udiareň v kombinácii s grilom, max. teplota 300 °C, palivo – drevo, drevené uhlie, integrovaný termometer, grilovací rošt, háčiky, misa na palivo alebo vodu
Pozrieť najlepšiu ponukuIde tiež o multifunkčný gril ako v prípade Proteco 62.22-GM-31. Kotlové zariadenie poslúži nielen ako udiareň, ale aj ako gril alebo gril s vodným kúpeľom. Je len na spotrebiteľovi, akým spôsobom si chce práve pokrm pripraviť, a teda ktorú funkciu chce využiť. Možné je aj pripravovať viac pokrmov naraz, no potrebné sú dostatočné zručnosti na kontrolu teploty, aby nedošlo k dokonalej príprave jedného jedla na úkor druhého.
Zariadenie je skonštruované z kvalitnej ocele s čiernou matnou povrchovou úpravou. Zložené je z 3 častí – ohnisko, resp. nádoba na palivo, misa na vodu a veko. Všetky diely je možné odňať. Do mís sa dá umiestniť rošt z chrómovanej ocele s priemerom 38 centimetrov. Nádoby, resp. misy obsahujú dvierka na doplnenie paliva a kontrolu pripravovaných pokrmov. V poklope sa nachádza regulovateľná ventilácia a integrovaný teplomer, pričom zo spodnej časti sú uchytené závesné háčiky.
Vďaka hmotnosti 7 kg a kompaktným rozmerom (80 x 40 cm) je produkt okrúhleho tvaru veľmi ľahko prenosný. Tejto výhode „nahrávajú“ aj úchyty z odolného plastu na grile aj poklope pre komfortné používanie zariadenia. Za pomerne nízku cenu získate nielen nenápadného pomocníka v záhrade, ale aj viacúčelové využitie, ktoré vám zjednoduší prípravu vašich obľúbených jedál. K nevýhodám patrí kvalita spracovania v podobe tenkých plechov a ventilácie, ktorá nereguluje teplotu a dym tak, ako by pôvodne mala.
Typ udiarne: na drevo; v kombinácii s grilom ● Výrobný materiál: kvalitná oceľ ● Palivo: drevo, drevené uhlie ● Rozmery: 80 x 40 cm (v x š) ● Hmotnosť: 7 kg ● Maximálna výhrevná teplota: 300 °C ● Integrovaný termometer: áno ● Digitálne ovládanie: nie ● Príslušenstvo: grilovací rošt s priemerom 38 cm, háčiky, misa na palivo alebo vodu (vodný kúpeľ)
Ďalšie zaujímavé produkty
Do sekcie s detailnými recenziami sa po dlhom zvážení všetkých podstatných parametrov, výhod a nevýhod jednotlivých modelov dostalo len niekoľko. No v priebehu spracovania témy nás oslovilo aj zopár ďalších produktov, ktoré rozhodne stoja za zmienku. Možno práve z nich si vyberiete svoju vysnívanú udiareň.
Jednoduchá domáca udiareň Tohos 59 x 49 x 110 v tvare domčeka s rozmermi 110 x 59 x 49 cm obsiahne naraz 15 až 20 kilogramov surovín. Disponuje drevenými podperami na zavesenie mäsa, no neobsahuje ohnisko ani termometer, čiže teplotu je potrebné sledovať dokúpeným teplomerom. Udiareň je určená pre tých, čo dokážu majstrovať, pretože je nutné ju oddeliť od ohniska dymovodom so štandardným priemerom 12 cm a dĺžkou aspoň 1 meter. Tak sa reguluje horenie v ohnisku. Na zníženie teploty slúži klapka alebo stačí otvoriť dvierka komory. Keďže ide o udiareň zhotovenú z dreva, odporúčaná maximálna teplota je 75 °C, pričom na zakúrenie je vhodné tvrdé drevo bez kôry. Hmotnosťou patrí k väčším modelom, ak však hľadáte naturálne vyzerajúcu udiareň, tento produkt je pre vás.
Udiareň Browin 330115 je zhotovená z vysoko akostného oceľového plechu. Výrobok je určený na použitie na plynových sporákoch. Balenie obsahuje hrniec, zásobník na triesky, rošt na mäso, odkvapkávaciu misku, rybí rošt, kryt, teplomer, vetrací otvor a 3 m potrubia. Rošt je vybavený hákmi na zavesenie sietí s mäsom.
Nerezová domáca udiareň Borniak UWD-70 s elektrickým digitálnym ovládaním dokáže zjednodušiť prípravu údených pokrmov. Obsluha tohto zariadenia si vyžaduje len zapnutie a nastavenie požadovanej teploty na digitálnom ovládacom paneli. Maximálna teplota je 120 °C. Udiareň disponuje generátorom dymu s výkonom 115 W, pričom vykurovacia špirála udiarne má výkon 500 W. Vonkajšia strana zariadenia je zhotovená z pozinkovaného plechu s hliníkovo-zinkovou povrchovou úpravou pre odolnosť. O izoláciu sa stará polyuretánová pena a dvierka na magnetické uzavretie. Zariadenie je možné využiť aj ako gril. Ako palivo slúži štiepka, ktorej spálené zvyšky následne padajú do nerezovej misky pre ľahšiu údržbu. Kompaktná udiareň (rozmery: 104 x 63 x 40 cm) vyššej cenovej kategórie sa rýchlo rozohreje, vďaka dodatočnému príslušenstvu v podobe roštu a setu háčikov je pripravená na použitie takmer ihneď.
Prenosná elektrická udiareň Kaiser Päťdesiatka s rozmermi 80 x 39,5 x 27 cm patrí ku kompaktným zariadeniam. Je kompletne zhotovená z nerezovej ocele, pričom umožňuje vykurovanie pilinami a elektrickou špirálou s výkonom 2 000 W, alebo drevom, no to až po vytiahnutí zásuvky s elektrickým výhrevným telesom. Maximálna teplota je 150 °C, pričom na reguláciu teploty vo vnútri udiarne slúži integrovaný termostat. Okrem neho vám na kontrolu procesu údenia poslúži aj praktické prevedenie dverí s kalnou sklenenou výplňou. Zvary na udiarni sú len bodové, a preto bude po čase nutné spevniť konštrukciou nitovaním. Nevýhodou sú tiež neodňateľné roštové držiaky. Bohatá výbava v pomerne nízkej cene produktu však túto chybu napraví. Výrobca k udiarni priložil nielen 3 rošty (rovné a vlnkové), ale aj set háčikov (tvaru „S“ a „U“), odkvapkávaciu misu, misu na piliny a jeden polkilový štartovací balíček pilín.
Kovová domáca udiareň Bradley Smoker Profesional P10 disponuje tepelným výkonom 800 W (2 x 400 W). Teplota je nastaviteľná pomocou termostatu, ktorý sa nachádza vo dverách. V balení nájdete 4 rošty. Elektrická udiareň s primeranou veľkosťou (54 x 68,5 x 79 cm) dodá vašej terase či záhrade moderný nádych a vy si môžete užívať bezstarostnú prípravu grilovaných alebo údených pokrmov.
Najpredávanejšie podľa Heureka.sk
Popularita produktov sa neustále mení a to, čo je in dnes, nemusí byť populárne aj zajtra. Preto sme si pre vás pripravili neustále aktualizovaný prehľad najpredávanejších modelov v kategórii domácich udiarní podľa portálu Heureka.sk.
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Browin balkónová | Zobraziť produkt | |
NorthTradi 03 | Zobraziť produkt | |
Cattara Pisa 3in1 | Zobraziť produkt | |
Kaiser Päťdesiatka | Zobraziť produkt | |
Kaiser Stovka | Zobraziť produkt |
Návod, ako vybrať udiareň
Už v minulosti bolo údenie jednou z dvoch hlavných konzervačných metód, vďaka ktorým sa darilo predĺžiť trvanlivosť mäsových výrobkov. Druhé bolo pečenie a uchovanie mäsa vo vlastnom tuku. Mnoho domácností sa dnes už spolieha na nákup údenín z veľkoobchodov či mäsiarstiev, no ešte stále existujú ľudia, ktorí radi strávia čas pri udiarni. Či už je to pri podomácky vyrobenej drevenej udiarni alebo kúpenej.
My vám v našom návode prinášame niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pri výbere a kúpe vlastnej spoľahlivej udiarne. Venujeme sa tým najpodstatnejším parametrom, ktoré rozhodujú o bezpečnosti a kvalite procesu údenia. V závere uvádzame krátky prehľad cien a najznámejších výrobcov udiarní.
- Typy udiarní – elektrické, plynové či udiareň na drevo?
- Údenie studeným, teplým a horúcim dymom
- Výrobné materiály
- Kapacita udiarne
- Prístup udiarne
- Regulácia teploty a teplomer
- Príslušenstvo udiarne
- Cena a renomovaní výrobcovia
Typy udiarní – elektrická, plynová či udiareň na drevo?
Trh ponúka široký výber rôznych tvarov, dizajnov a typov udiarní, no primárne sa delia na základe toho, aké palivo sa používa na zakúrenie v komore udiarne.
Elektrické udiarne
V elektrických udiarňach sa ako palivo používa najmä drevná štiepka alebo špeciálne brikety. Väčšinou sú však potrebné pelety, lebo dymia precízne a pomalšie. Každopádne je spotreba akéhokoľvek paliva v prípade tohto typu udiarní oveľa menšia. Teplo v udiarni produkuje elektrické teleso, resp. elektrická špirála umožňujúca jednoduchú reguláciu teploty. Veľkou výhodou je jednoduché ovládanie, ktoré zvládne aj začiatočník. Udiareň stačí zapojiť do elektrickej siete a zvoliť správnu teplotu.
Voliť môžete z elektrických udiarní s manuálnym ovládaním, kde teplotu regulujete otočným ovládačom, alebo digitálnych udiarní, ktoré ponúkajú vyšší komfort a viac možností. Medzi vymoženosti tohto typu ovládania patrí panel s displejom, na ktorom stačí nastaviť teplotu a dobu údenia, pričom zvyšok prebieha automaticky, vďaka čomu nemusíte stáť pri udiarni a neustále kontrolovať teplotu.
Súčasťou elektrických udiarní býva aj zásobník automaticky pridávajúci drevenú hmotu. Niektoré modely je možné ovládať sec aplikáciu. Elektrické udiarne sú z dlhodobého hľadiska oveľa nákladovo efektívnejšie, keďže vyžadujú iba stály prísun elektriny.
Klasické udiarne na drevo
Jediným zdrojom dymu a tepla je horiace drevo. Tento typ zaberá viac miesta na záhrade, keďže musíte rátať aj s úložným priestorom dostatočných zásob dreva. Udiarne na drevo sú určené skôr pre zručnejších, keďže vyžadujú opakovanú kontrolu údených potravín a pravidelné prikladanie palivového dreva, aby nezhasol oheň v procese údenia. Treba si dať obzvlášť pozor, aby údenie neskončilo požiarom.
V prípade udiarní na drevo ide o manuálne udržiavanie prúdenia vzduchu a regulovania teploty v zariadení. Hoci existujú už aj modely s jednoduchším procesom. Obsluha udiarní na drevo je náročnejšia a vyžaduje väčšie zručnosti, no výsledok v podobe autentickej chuti údeného stojí za to. S tou môžete experimentovať použitím rôznych druhov drevín, aby ste zmenili a ozvláštnili výslednú chuť pripravovaného mäsa.
Plynové udiarne
Plynová udiareň je pohodlným spôsobom získania originálnej údenej chuti a zdravej varianty údených potravín. Je to najmä preto, že sa na pripravované potraviny neprenáša chuť zdroja tepla. Takáto udiareň predstavuje ideálnu voľbu pre tých, čo nechcú stáť pri udiarni nonstop. Dá sa povedať, že ovládanie je podobne jednoduché ako v prípade elektrických udiarní. Stačí len nastaviť teplotu údenia. Najlepšie modely dosiahnu teplotu až 450 °C a viac, vďaka čomu je ich možno použiť aj ako rúru na pečenie.
Výhodou je možnosť prenášania kamkoľvek, keďže zdroj tepla, resp. palivo je tiež ľahko prenosné. Slabou stránkou plynových udiarní je potreba mať po ruke náhradné plynové fľaše, aby sa predišlo náhlemu vyčerpaniu paliva v procese údenia. Avšak v prípade, že sa niečo pokazí, je oveľa ľahšie zohnať náhradné diely do plynovej udiarne ako do elektrickej. A to najmä vďaka jednoduchšej konštrukcii a princípu fungovania.
Udiareň na drevené uhlie
Zariadenia využívajúce drevené uhlie ako palivo sú dostupné v rôznych veľkostiach a tvaroch. Vyžadujú si však manuálne regulovanie vzduchu a teploty udiarne. Rovnako ako v prípade udiarní na drevo aj pri použití dreveného uhlia pripravované potraviny získavajú originálnu, autentickú chuť. Väčšina modelov je dodávaná s misou na zachytávanie popola, čo do veľkej miery uľahčuje čistenie zariadenia.
Oveľa jednoduchšie sa kontroluje teplota. Aby teplota klesla, môžete jednoducho odobrať uhlie a pridať ďalšie, aby teplota stúpla. Elektrické a drevené udiarne túto vymoženosť nemajú. Nevýhodou je však nemožnosť údenia v zimných mesiacoch, keďže prevaha modelov na drevené uhlie je vyrobená z tenkého kovu, ktorý v zime ľahko stráca vnútorné teplo. Mínusom je aj nevyhnutnosť častej kontroly udiarne, keďže existuje malá šanca, že sa v procese údenia uhasí plameň.
Údenie studeným, teplým a horúcim dymom
Údenie studeným dymom prebieha pri teplote 20 – 25 °C, pričom dym preniká do potravín pomaly. Proces prebieha 24 až 72 hodín a postupne si môžete všimnúť čoraz intenzívnejšiu arómu. Studené údenie je využívané najmä pri syroch, rybách, klobásach či suchých salámach. V prípade týchto mäsových trvanlivých výrobkov je potrebné po vyúdení uskladniť na tmavšom, suchom mieste s primeraným vetraním, napr. v špajze. Nezabudnite však, že do udiarne musíte vkladať potraviny izbovej teploty, nie hneď z chladničky.
V priebehu jedného dňa, alebo 6 až 10 hodín, je možné vyúdiť potraviny za použitia dymu s teplotou 50-60 °C, čo znamená, že pôjde o údenie teplým dymom. Využíva sa pre potraviny so stredne dlhou dobou trvanlivosti, ako syry, zelenina, slanina, mäkké salámy, údené mäso alebo párky. Mäso je však potrebné najskôr namočiť do vody s teplotou 60-70 °C, nechať preschnúť a až potom začať s údením. Teplý dym dodá bravčovému a teľaciemu mäsu šťavnatosť, pričom hovädzie mäso sa stane jemnejším. Údenie teplým dymom je štandardom každej udiarne.
Existuje aj horúce údenie. To trvá najkratšie, keďže sú potraviny v udiarni vystavené v priebehu kratšieho času väčšiemu množstvu tepla. V tomto prípade sa kráti aj doba trvanlivosti. Údi sa v dyme s teplotou 100 °C, pričom proces trvá 1 až 4 hodiny. Ako pri teplom údení, tak aj pri horúcom treba mäso najprv namočiť do vody s teplotou 90 °C. Po osušení vložiť do udiarne s počiatočnou teplotou 60 °C a po chvíli dvíhať teplotu na 100 °C. Výsledné mäso bude výrazne aromatické a pripravené na okamžitú spotrebu.
Výrobné materiály – tehly, drevo alebo oceľ
Materiál použitý na skonštruovanie udiarne sa líši v závislosti od toho, či ide o podomácky vyrobenú udiareň, alebo udiareň zhotovenú vo výrobni špecializovanej spoločnosti. Udiarne postavené rukami domácich majstrov sú zväčša z tehly alebo z dreva. V prípade kupovaných udiarní je to rôznorodé. Aj tu nájdete drevené udiarne, avšak majú kratšiu životnosť a obmedzenia teploty údenia, aby sa predišlo poškodeniu drevenej konštrukcie.
Okrem toho sa používa najmä oceľ, nerezová oceľ či pozinkovaný plech. Ak vám záleží na dlhšej životnosti, voľte nerezovú udiareň s hrubšími stenami, ktoré odolajú nielen predčasnej korózii, ale i poveternostným podmienkam a vlhku. Rátajte však s vyššou hmotnosťou a cenou. Lacnejšou voľbou je udiareň skonštruovaná z pozinkovaných plechov, no s cenou klesá i kvalita materiálov.
Kapacita udiarne je 5 až 25 kg
Ide o parameter určujúci, koľko kilogramov alebo litrov surovín sa naraz zmestí do komory udiarne. S kapacitou však rastie i veľkosť a cena týchto zariadení. Pred kúpou je potrebné zvážiť, aké množstvo potravín budete v budúcnosti pripravovať. Údiť zopár kilogramov mäsa v objemnej udiarni je extrémne nevýhodné, keďže tak spotrebujete viac dreva, resp. paliva. Na trhu sú dostupné malé udiarne s kapacitou okolo 5 kilogramov, stredné okolo 10 až 15 kilogramov, a veľké udiarne, ktoré naraz obsiahnu až 25 kilogramov potravín.
Prístup udiarne
Dvierka alebo odklápacia strecha? V prípade dvierok ide o skriňový typ udiarne, pri ktorom je zaručené, že počas kontroly údenia neunikne toľko dymu z vnútra komory. Zatiaľ čo pri odklápacej streche, a teda bubnovom type udiarne, je zjednodušený prístup k potravinám zaveseným v zadnej časti udiarne. Každý variant má svoje výhody i nevýhody.
Regulácia teploty a teplomer by nemali chýbať
Regulovateľnosť teploty je jedným z najdôležitejších aspektov, ktoré by mali rozhodovať o vhodnej udiarni. Ide o to, ako ľahko je možné udržiavať vnútornú teplotu udiarne. Vstavaný teplomer je dnes súčasťou temer všetkých dostupných udiarní. Ak nie, je nutné si ho dokúpiť. Okrem klasických existujú i digitálne, ktoré informujú o teplote a dobe údenia. Niektoré dokonca disponujú funkciou zvukového signálu upozorňujúceho na zmenu teploty vo vnútri udiarne.
Dodatočné príslušenstvo udiarne
Čo sa týka príslušenstva, už sme spomínali veľmi potrebný teplomer, ktorý je buď pribalený, alebo je primontovaný na dvierkach udiarne. Môže sa však stať, že si ho budete musieť dokúpiť. Keď už sme pri meračoch teploty, určite bude potrebné si zaobstarať teplomer na mäso.
Niekedy výrobcovia pribalia štartovací balíček dreva alebo pilín. Čo je však veľmi potrebné, sú háčiky v tvare „S“ a „U“, ktoré sú zväčša súčasťou udiarne.
Cena nie je najvyššia, za kvalitu si však priplatíte
Udiarne v cene do 100 eur sú pre ľudí, ktorí údia len občas a v malom množstve. Sú to zväčša malé udiarne na drevené uhlie či brikety s nižšou kapacitou údenia. Od udiarní v tejto cenovej hladine nečakajte vysokú kvalitu použitých materiálov.
Stredná cenová kategória od 100 do 400 eur obsahuje viaceré najpredávanejšie udiarne. Ide o manuálne elektrické alebo výborne spracované drevené udiarne, ktoré disponujú dobrým pomerom ceny a kvality, ale aj ceny a kapacity, keďže s cenou rastie i dostupná kapacita udiarne.
Ak však chcete udiareň špičkovej kvality, určite si siahnete hlboko do vrecka. Pohybujú sa v cenových reláciách nad 400 eur. Väčšinou ide o elektrické udiarne s veľkou kapacitou, vysokým výkonom, zautomatizovanou prevádzkou s digitálnym ovládaním, množstvom rozličných nastavení a multifunkčnosťou. Ceny sú vyššie pre väčšiu kapacitu, čo v praxi znamená, že sa do takýchto udiarní zmestí aj cez 20 kilogramov mäsa. Určené sú pre profesionálov a náročnejších milovníkov údenia.
Výrobcovia, s ktorými neurobíte krok vedľa
Výrobcov udiarní je vskutku viac než dosť, avšak k najpopulárnejším značkám patrí napríklad Bradley Smoker, ktorej zariadenia patria do prémiovej kategórie, alebo výrobca Rulyt používajúci poctivé materiály a pekný vzhľad drevených udiarní na získanie zákazníkov. Za zmienku stojí aj spoločnosť Cattara, ponúkajúca široký sortiment na voľnočasové aktivity za dostupnú cenu, či firma Kaiser, ktorej dlhodobo patrí prvá priečka v rebríčku najobľúbenejších výrobcov, a to vďaka výhodnému pomeru ceny a kvality.
Otázky a odpovede – FAQ
V našom návode sme vysvetlili tie najdôležitejšie parametre, ktoré vám pomôžu pri výbere tej správnej udiarne. V sekcii otázok a odpovedí sa však venujeme ďalším faktorom, ktoré v prípade udiarní hrajú v očiach spotrebiteľov veľkú rolu. Nenašli ste odpovede na svoje otázky? Neváhajte nám ich položiť v komentároch pod článkom. Zodpovieme ich čo najskôr.
Akú údržbu si vyžaduje udiareň?
Aké drevo použiť v udiarni?
Ako údiť ryby?
Borniak UW-150
Elektrická udiareň, výkon 1 400 W, generátor dymu 110 W, max. teplota 120 °C, palivo – drevené piliny, integrovaný termometer a bohaté príslušenstvo
Pozrieť najlepšiu ponukuElektrická udiareň s podobným vybavením a funkciami ako Bradley Smoker Original pre náročných. Aj v tomto prípade práve generátor dymu, pre ktorý sa zariadenie ocitá vo vyššej cenovej hladine, zjednodušuje fungovanie inak komplikovaného zariadenia. Kapacitne sa do údiacej komory zmestí až 20 kilogramov mäsa, pričom absencia plameňa vďaka využitiu drevených pilín miesto dreva alebo brikiet zabezpečí, že sa po údení na povrchu výrobkov nevytvorí čierna vrstva po spálení.
Počas konštruovania bola na vnútro použitá oceľ, zatiaľ čo z vonkajšej strany je hliníkovo-zinková úprava. Komora udiarne je izolovaná polyuretánovou penou, ktorá v nej zabezpečuje stálu teplotu. Aj napriek vyššej cene sa zariadenie ovláda manuálne, a teda digitálne ovládanie nie je dostupné. Proces údenia začne jednoduchým stlačením tlačidla, pričom stačí len otočným ovládačom nastaviť teplotu v komore, ktorú je možné sledovať vďaka integrovanému termostatu. Výkonnostne sa toto zariadenie skôr približuje k modelu Kaiser Stovka. Kým vykurovacie teleso disponuje výkonom 1 400 W, generátor dymu má výkon 110 W.
Tento model je v porovnaní s Bradley Smoker Original bohatší na dodané príslušenstvo. Výrobca do vyššej ceny zarátal jeden rošt na grilovanie, 3 oceľové priečky na zavesenie pribaleného setu háčikov, kde nájdete nielen 5 kusov háčikov tvaru „S“, ale i rovnaký počet dvojitých háčikov. Tam však zoznam výbavy nekončí. Veľmi vítané sú dve nerezové misky a odkvapkávacia misa, ktorá zabezpečuje ľahšie čistenie zariadenia po použití. Ako výrobca modelu Kaiser Stovka, tak aj tento myslel na nedočkavcov a priložil k zariadeniu 10-litrový štartovací balíček pilín.
Vzhľadom na to, že zariadenie dokáže vďaka výhrevnému telesu vyprodukovať teplotu až 120 °C, treba si dávať pozor, či práve pri vykurovacom telese nie je vyššia ako inde. Nevnímajúc túto maličkosť, udiareň netreba často kontrolovať v priebehu údiaceho procesu. Ak k tomuto faktu prirátame lacnú prevádzku, vysokú kvalitu prevedenia a perfektnú izoláciu komory na údenie, dostaneme ideálne zariadenie. Nevýhodou je vysoká hmotnosť (28,5 kg) a príslušnosť modelu k vyššej cenovej hladine.
Typ udiarne: elektrická ● Výkon: vykurovacie teleso – 1 400 W; generátor dymu – 110 W ● Výrobný materiál: nerezová oceľ ● Palivo: drevené piliny ● Rozmery: 122 x 72 x 52 cm (v x š x h) ● Hmotnosť: 28,5 kg ● Maximálna výhrevná teplota: 120 °C ● Integrovaný termometer: áno ● Digitálne ovládanie: nie ● Príslušenstvo: 1 rošt, 3 oceľové priečky na háčiky, 5 ks háčikov v tvare „S“, 5 ks dvojitých háčikov, odkvapkávacia misa, 2 nerezové misy, 10 l balík pilín
Testované produkty
Ďalšie články z kategórie Udiarne
Komentáre
Som spokojný s produktom Proteco 62.22-GM-31. Údiareň je multifunkčná a stabilná. Umožňuje údiť aj variť nad parou. Vyskúšali sme to aj to a výsledky boli dobré. Ešte treda doladiť recepty a údenie bude super. Údiareň má matné pevedenie, to so sebou prináša nevýhodu, pretože sme ju poškriabali hneď pri rozbaľovaní a následnom montovaní. Na funkčnosť to však nemá vlpyv. Len z estetického hľadiska to nie je fajn.
Odpovedať
Ak si chcete doma údiť, odporúčam Bradley Smoker Udiareň Digital 6. Síce je drahšia, ale kvalitne skonštruovaná. Objem je až 108 litrov, je tu šesť roštov a digitálne ovládanie. Hodí sa na pomalé údenie a sušenie mäsa, no uplatní sa aj pri údení syrov a zeleniny. Na údenie sa používajú brikety z lisovaného dreva rôznych príchutí, celkovo je k dispozícii 28 druhov. Údiareň je možné používať len vonku.
Odpovedať
Kúpili sme si multifunkčný gril Happy Green Gril 3v1, ktorý umožňuje grilovať, opekať a aj údiť. Pokrm sa tepelne pripravuje nad nádobou s vodným kúpeľom pomocou tepla a dymu. Vďaka tomu nedochádza k vzniku škodlivých látok. Je na drevené uhlie, len škoda, že nemá žiadnu odkladaciu plocha, tá by sa hodila pri grilovaní. Prístroj je z ocele, verím v dlhú životnosť.
Odpovedať
Máme Borniak UW-150 a prvé údenie prebehlo v pohode. Len si treba dať pozor na teplotu. Pri výhrevnom telese môže byť vyššia než inde. Pri údení, ktoré trvá 8 hodín, stačí ísť k údiarni asi trikrát. Mäso nemá chybu, chutí naozaj výborne. Po doplnení digitálneho riadenia teploty je to rozdiel oproti normálnej údiarni. Tepelná izolácia je perfektná. Horšie je len to čistenie po údení.
Odpovedať