Recepty pre teplovzdušné fritézy

Recepty pre teplovzdušné fritézy: hranolky, rezne, kurča, ryba

Varenie v teplovzdušnej fritéze sa už pár rokov dozadu stalo veľmi populárnym spôsobom na rýchlu prípravu veľmi chutných pokrmov. Tieto spotrebiče šetria čas, ich obsluha i údržba sú veľmi jednoduché a, čo je hlavné, jedlá pripravené teplým vzduchom sú pri porovnaní s tými „olejovými“ neporovnateľne zdravšie. V našom článku vám poradíme, ako variť v teplovzdušnej fritéze a ako si v nej pripraviť konkrétne varené, vyprážané, dusené, slané či sladké pokrmy od výmyslu sveta.

Publikované: 02.07.2021
Aktualizované: 21.09.2023
Obsah článku:

Tipy na vyprážanie v teplovzdušnej fritéze

Slovíčko fritéza evokuje určite i v mnohých z vás vyprážanie. Na začiatok sme si preto pripravili 2 recepty na klasické i menej klasické vyprážané pokrmy, ktoré patria k úplnej klasike. Pripomíname, že pri vyprážaní v teplovzdušnej fritéze finálne jedlá nie sú až takým veľkým prehreškom, ich chuť je však stále výborná.

Zemiakové hranolky v teplovzdušnej fritéze

Tieto hranolky pripravené v teplovzdušnej fritéze sú extra chrumkavé zvonka a mäkučké zvnútra. Tajomstvom je ich opätovné vyprážanie. Navyše, teplovzdušná fritéza na hranolky je vyslovene ako stvorená. Ich chuť, no i konzistencia sú preto v porovnaní s klasickým vyprážaním v panvici omnoho lepšie.

Ingrediencie:

  • 2 veľké zemiaky
  • Cca 2 PL olivového oleja

Ako na to:

  1. Zemiaky očistite a nakrájajte „na hranolky“.
  2. Fritézu predhrejte na 170 °C.
  3. Hranolky premiešajte s olivovým olejom, vložte ich do fritovacieho koša a pražte 5 min.
  4. Hranolky teraz vyberte, osušte od oleja, fritézu nastavte na 200 °C a dajte ich dopražiť na ďalších 10 až 15 min.

Vyprážané rezne v teplovzdušnej fritéze

Tento recept na vyprážané rezne v teplovzdušnej fritéze je pripravený z kuraciny. Vy ju však môžete nahradiť akýmkoľvek iným druhom mäsa. Zároveň ide o základný recept, ktorý je možné obmieňať na milión spôsobov. Rezne v teplovzdušnej fritéze pripravíte naozaj veľmi rýchlo a hlavne zdravo, preto si ich môžete dopriať (s mierou) napr. i počas redukčnej diéty.

Vyprážané rezne v teplovzdušnej fritéze

Ingrediencie:

  • 2 rezne z kuracích pŕs
  • 1 vajce
  • 100 g strúhanky
  • 50 g bielej hladkej múky (trochu vám z nej ostane)
  • Olivový olej
  • Čierne korenie a soľ

Ako na to:

  1. Rezne vyklepte, posoľte a okoreňte.
  2. Obaľte ich v klasickom „trojobale“ – múka, vajce, strúhanka.
  3. Fritézu predhrejte na 200 °C, do koša vložte obalené rezne a vyprážajte ich 10 – 15 min.
  4. V polovici vyprážania je dobré rezne otočiť, aby boli prepečené čo najrovnomernejšie.

Mäsové recepty v teplovzdušnej fritéze

Existujú stovky mäsových receptov na prípravu v teplovzdušnej fritéze. My sme pre vás vybrali 3 z nich, ktoré nás zaujali ľahkosťou, jednoduchosťou prípravy či použitím netradičných surovín. Aby sme ulahodili čo najväčšej časti z vás, každý z receptov je pripravovaný z iného druhu mäsa.

Pot pie kurča v teplovzdušnej fritéze 3 x inak

Pot Pie kurča v teplovzdušnej fritéze je recept na slaný koláč. Aby ste si mohli kurča pripraviť na tento spôsob, budete potrebovať násadu na formu na pečenie a, samozrejme, model, do ktorého ju môžete vložiť.

Ingrediencie:

  • 200 g kuracieho mäsa (ideálne sú prsia)
  • 150 ml zelerového vývaru
  • 100 g mrazeného/čerstvého hrášku
  • 200 g mrazenej/čerstvej mrkvy
  • 100 ml plnotučnej smotany
  • Vaječný žĺtok
  • 1 ks lístkového cesta (polotovar)
  • Koreniny a bylinky na dochutenie: bobkový list, tymian, čierne korenie, soľ

Ako na to:

  1. Kuracie prsia a mrkvu nakrájajte na kocky.
  2. Do teplovzdušnej fritézy vložte všetky ingrediencie okrem cesta a žĺtka.
  3. Všetko nechajte zovrieť a následne preložte do formy na pečenie.
  4. Na režime „pečenie“ nastavte teplotu na 160 °C a čas na 15 min.
  5. Medzičasom vyšľahajte žĺtok s vodou.
  6. Po uplynutí 15 min. otvorte fritézu, premiešajte všetky ingrediencie, prilejte k nim žĺtok a prikryte lístkovým cestom.
  7. Pot pie následne pečte na 150 °C počas 14 min., ak sa na vašej fritéze nachádza režim „sladké pečivo“ zvoľte ten.

Hovädzí steak s bylinkami

Tento recept je určený len na prípravu samotného hovädzieho steaku s bylinkami v teplovzdušnej fritéze bez prílohy. Odporúčame vám ho skombinovať s obyčajnými varenými zemiakmi s masielkom a petržlenovou vňaťou. Vhodnou prílohou sú taktiež všetky varianty zeleninových hranoliek (cviklové, batátové, zelerové atď.) alebo zeleninové šaláty.

Steak v teplovzdušnej fritéze

Ingrediencie:

  • 1 hovädzí steak
  • ČL čerstvého/sušeného cesnaku
  • ČL čerstvej/sušenej cibule
  • Soľ a čierne korenie („přiměřeně“)
  • ČL rozmarínu
  • ½ ČL tymianu (odporúčame použiť čerstvé bylinky)
  • 2 PL olivového oleja

Ako na to:

  1. Steak „vykúpte“ v olivovom olej, nakoreňte ho a „nabylinkujte“.
  2. Steak nechajte pred pečením pri izbovej teplote odpočívať cca 20 – 30 min.
  3. Následne ho vložte do fritovacieho koša.
  4. Fritézu nastavte na 200 °C a steak pečte 8 – 10 min.

Jarné závitky s bravčovým mäsom

Jarné závitky s bravčovým mäsom sú alternatívou ku klasickým ázijským rolkám z ryžového papiera. Všetku zeleninu, ktorú uvádzame v našom recepte, môžete nahradiť akoukoľvek inou. Vhodná je napr. paprika, petržlen, cuketa či baklažán. Jarné závitky odporúčame podávať s pikantnou chilli omáčkou.

Ingrediencie na plnku:

  • 150 g bravčového mäsa (použite vaše najobľúbenejšie)
  • 1 stopka stopkového zeleru
  • 1 mrkva
  • ½ šálky šampiňónov (môžete ich nahradiť hubami shiitake, hlivou, pokojne i hríbmi)
  • ½ ČL čerstvého zázvoru
  • 1 ČL cukru

Ingrediencie na závitky:

  • Ryžové závitky (cca 7 ks)
  • Vajíčko
  • 1 ČL sezamového oleja
  • 1 ČL zemiakového alebo kukuričného škrobu
  • Soľ (voliteľné – sójová omáčka)

Jarné závitky v teplovzdušnej fritéze

Ako na to:

  1. Mäso nakrájate na rezance, posoľte ho alebo namarinujte sójovou omáčkou a nechajte podusiť (v teplovzdušnej fritéze alebo obyčajnej panvici/hrnci).
  2. Zeler, mrkvu a huby nakrájajte na tenké plátky.
  3. Mäso teraz dôkladne premiešajte s nastrúhaným zázvorom, nakrájanou zeleninou a cukrom.
  4. Ryžový papier namočte do vody.
  5. Do papiera naložte plnku (cca 2 – 3 PL na rolku) a zrolujte ho.
  6. Vajíčko vymiešajte so škrobom a sezamovým olejom, v tejto zmesi obaľte pripravené rolky.
  7. Teplovzdušnú fritézu predhrejte na 200 °C, vložte do nej rolky a pečte ich cca 4 min.

Zaujali vás naše recepty, stále však nemáte doma teplovzdušnú fritézu? V našom teste sa dozviete, ktoré fritézy sa oplatia a ako si tento spotrebič vybrať.

Recepty na morské plody a ryby v teplovzdušnej fritéze

Ak patríte k milovníkom morských plodov a rýb, nasledujúce tipy sú ako stvorené práve pre vás. Vybrali sme, ako sa hovorí, z každého rožka troška, medzi receptami na morské plody a ryby v teplovzdušnej fritéze preto nájdete alternatívu s krevetami, mušľami aj lososom. Ak nemáte skúsenosti s týmto typom kuchyne, pri každom z jedál uvádzame i návrhy na vhodné prílohy.

Krevety s kokosom

Ku krevetám v kokosovom obale môžete podávať akékoľvek zeleninové či ovocné šaláty. Hodia sa k nim napr. ryžové cestoviny, ktoré môžete ochutiť zázvorom, sójovou omáčkou alebo premiešať s restovanými hubami. Vhodnou prílohou je taktiež opečené pečivo. Môžete ho ozvláštniť sezamovým olejom. Krevety odporúčame pred konzumovaním pokvapkať citrónovou šťavou.

Ingrediencie:

  • 10 – 12 ks chladených kreviet (môžete použiť aj mrazené, výsledok však bude o poznanie horší)
  • Vaječný bielok z 2 vajec
  • 100 g strúhaného sušeného kokosu
  • 1 PL kukuričného/zemiakového škrobu
  • 100 g strúhanky (ak máte možnosť, použite panko strúhanku)
  • 50 g bielej hladkej múky (ak máte radi výraznú kokosovú chuť, pokojne ju nahraďte kokosovou múkou)
  • Soľ

Ako na to:

  1. V jednej miske zmiešajte strúhanku so strúhaným kokosom, v druhej škrob s múkou, do tretej dajte vaječný bielok (osoľte ho).
  2. Krevety opláchnite a dôkladne usušte, teraz každú z nich postupne obaľte v tomto poradí: miska so škrobom a múkou, miska s vaječným bielkom, miska s kokosom a strúhankou.
  3. Na teplovzdušnej fritéze nastavte program na ryby, vložte do nej krevety a pečte ich 10 min. na 180 °C.

Citrónový fritovaný losos

Tento citrónový losos je ako stvorený na letné dni. Recept je veľmi ľahký a hlavne rýchly. Ako prílohu môžete zvoliť pečené či pučené sladké zemiaky. Ak ste za klasiku, pokojne si pripravte obyčajné zemiaky. Za nás losos chutí najlepšie s ľahšími prílohami, najmä s rôznymi druhmi zeleninových šalátov.

Fritovaný losos v teplovzdušnej fritéze

Ingrediencie:

  • 2 filety z lososa
  • 2 ČL avokádového oleja (môžete ho nahradiť olivovým olejom, poprípade inými „exotickými“ alternatívami, napr. olejom z arašidov)
  • Čerstvo (nahrubo) namleté biele korenie
  • Šťava z 1 citróna
  • Soľ

Ako na to:

  1. Filety z lososa poriadne nasoľte, nakoreňte, vložte ich do citrónovej šťavy a pri izbovej teplote nechajte odležať cca 15 min.
  2. Filety vyberte zo šťavy, jemne ich osušte papierovou utierkou a pokvapkajte vami vybraným olejom.
  3. Teplotu na teplovzdušnej fritéze nastavte na 180 °C a lososa pečte 7 – 8 min. (ak obľubujte rare lososa, pečte ho max. 5 min.).

„Rýchle“ paradajkové slávky s petržlenovou vňaťou

Dostupnosť a cena mušlí z nich nerobí ideálne jedlo na každý deň, pokiaľ však chcete váš jedálniček spestriť práve morskými plodmi, slávky sú jednou z najdostupnejších alternatív. Ako prílohu k týmto „rýchlym“ slávkam odporúčame cestoviny, ideálne linguiny. Môžete ich nahradiť pečivom, zelenina v tomto prípade nie je najlepšou voľbou.

Ingrediencie:

  • 2 veľké hrste slávok
  • 3 PL olivového oleja (môžete ho nahradiť akýmkoľvek rastlinným olejom)
  • 1 ČL ghee masla
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 150 ml paradajkového pretlaku (použite nesladený)
  • Čerstvá petržlenovú vňať (čím viac, tým lepšie)
  • Soľ

Ako na to:

  1. Slávky „preberte“ a očistite
  2. Očistené slávky osoľte, premiešajte s rozpusteným ghee maslom, olejom a nastrúhaným cesnakom
  3. Fritézu predhrejte na 180 – 200 °C, ak je na nej k dispozícii režim dusenia, použite ho
  4. Slávky vložte do fritézy a zalejte paradajkovým pretlakom (ak je príliš hustý, zmiešajte ho s trochou vody alebo zeleninovým vývarom)
  5. Slávky duste cca 3 – 4 min. (kým sa otvoria)
  6. Hotové jedlo vyberte z fritézy a do horúcej omáčky primiešajte nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať

Paradajkové slávky v teplovzdušnej fritéze

Vegetariánske recepty na varenie v teplovzdušnej fritéze

Nakoniec tu máme niečo pre bylinožravcov. Vegetariánske a vegánske recepty na varenie v teplovzdušnej fritéze môžete využiť aj pri príprave príloh k mäsovým jedlám, ktoré sme vám predstavili vyššie. Samozrejme, sú chutné i samy osebe. Tieto pokrmy sa dajú označiť za veľmi ľahké a zdravé, preto sú vhodnou voľbou aj pre tých z vás, ktorí sa snažia schudnúť.

Ázijská pečená brokolica

Tento recept z teplovzdušnej fritézy je ideálny na desiatu, olovrant alebo večeru. Má veľmi málo sacharidov aj kalórií, takže ide o výborné fitness jedlo. Dopriať si ho môžu s čistým svedomím napr. i diabetici. Z mäsových pokrmov sa k nemu hodí predovšetkým kuracie mäso a ryby.

Ingrediencie:

  • 1 väčšia brokolica
  • 1PL avokádového oleja
  • 1 PL čerstvého cesnaku
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 ČL medu
  • 2 ČL omáčky Sriracha hot chilli
  • 1 ČL ryžového octu
  • Pražené arašidové oriešky (cca hrsť)
  • Šťava z 1 limetky

Ako na to:

  1. Brokolicu nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Vo väčšej mise ju premiešajte s olejom, nakrájanými arašidmi, cesnakom a soľou.
  3. Takto pripravenú brokolicu vložte do fritovacieho koša.
  4. Fritézu nastavte na 200 °C a brokolicu pečte 15 min. (počas pečenia ju môžete párkrát premiešať).
  5. Upečenú brokolicu podávajte poliatu so zálievkou, ktorú si pripravíte zmiešaním omáčky Sriracha s roztopeným medom, ryžovým octom, sójovou omáčkou a limetkovou šťavou.

Vyprážané marinované tofu

Rýchly, zdravý, bezmäsitý pokrm zachutí aj „nevegetariánom“. Tofu je výbornou surovinou, ktorú môžete kombinovať so všakovakou zeleninou. Na zahodenie nie je ani jeho výživový profil. Ide o jeden z najlepších rastlinných zdrojov bielkovín. Navyše, údajne stimuluje tvorbu kolagénu v pokožke.

Tofu v teplovzdušnej fritéze

Ingrediencie:

  • 400 g tofu
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL sezamového oleja
  • 1 PL arašidového oleja
  • Čerstvý koriander
  • Strúčik cesnaku
  • Šťava z citróna (na pokvapkanie)

Ako na to:

  1. Zmiešajte sójovú omáčku, sezamový a arašidový olej, nastrúhaný cesnak a nakrájaný koriander.
  2. Tofu nakrájajte na hrubšie plátky a nechajte ho marinovať v takto pripravenej zmesi (ideálne počas noci).
  3. Teplovzdušnú fritézu predhrejte na 190 °C, tofu vložte do fritovacieho koša a pečte 10 – 16 min. (kým pekne zhnedne).
  4. Hotové tofu pokvapkajte citrónovou šťavou.

Čerešňový koláč

Na záver tu máme jeden sladký recept na čerešňový koláč. Veru tak, aj takéto dobroty sa dajú pripravovať v teplovzdušnej fritéze. Pozor, iba v takej, ktorá je kompatibilná s formou na pečenie. Ak neobľubujete čerešne, môžete ich pokojne nahradiť akýmkoľvek iným ovocím.

Ingrediencie:

  • 500 g čerešní alebo iného ovocia
  • 2 ks lístkového cesta (polotovar)
  • Vaječný žĺtok
  • 1 PL mlieka
  • 200 g cukru
  • Alkohol na flambovanie (voliteľné)

Ako na to:

  1. Vyvaľkajte lístkové cesto a vtlačte ho do formy (prevísajúce okraje neodstraňujte).
  2. Čerešne zmiešajte s cukrom, pečte ich na panvici do zmäknutia, a ak máte chuť i čas, nakoniec ich oflambujte.
  3. Pripravené a vychladené čerešne vložte do formy na lístkové cesto – prevísajúcimi okrajmi cesta zakryte čerešňovú náplň (nezabudnite doň urobiť dierky vidličkou či špáradlom).
  4. Na fritéze nastavte režim na pečenie sladkého pečiva/koláčov, nastavte ju na 150 °C a koláč pečte 5 min.
  5. Medzitým zmiešajte vajíčko s mliekom a touto zmesou potrite cesto na koláči.
  6. Koláč vložte späť do fritézy a dopečte ho na 150 °C, cca 5 min.

Testované produkty

Ďalšie články z kategórie Fritovacie hrnce

Vaše hodnotenie:
(88.6%)

Komentáre
Anna T. 01.Aug.2021

Ďakujem za skvelé recepty, ktoré sú vhodné na prípravu vo fritéze. Určite niektoré z nich vyskúšam. Aspoň nemusím googliť a tu mám všetko pekne po kope. Deti sa najviac tešia na sladký recept - čerešňový koláč. Keďže čerstvé čerešne už nemám, použijem zavárané a dúfam, že to nebude vadiť a chuť ostane nezmenená. Mám teplovzdušnú fritézu Delimano Air Fryer Pro, ktorú som si kúpila najmä kvôli príprave zdravšieho jedla. Fritéza je super a s jej službami som spokojná, no pripravujem v nej väčšinou nám už známe jedlá. Som zvedavá, ako si poradí s týmito receptmi a hlavne s tým koláčom, keďže koláč som vo fritéze zatiaľ nerobila. :-)

Odpovedať

Emil 07.Nov.2021

Ja len začínam. Kúpil som teplovzdušnú fritézu kvôli nadváhe, chcem trocha schudnúť. Poprosím nejaké ľahké recepty na zdravé chudnutie. Ďakujem

Dominika 24.Sep.2021

Recepty sú zaujímavé, zatiaľ som skúšala pot pie kurča a jarné závitky s bravčovým mäsom. Chutilo to celej rodinke a jarné závitky som urobila aj návšteve, tiež boli spokojní. V blízkej dobe plánujem vyskúšať i ďalšie recepty.

Odpovedať

Janka 23.Nov.2021

Keďže spolu s manželom sme vegetariáni, skúsili sme recept vyprážané marinované tofu. Bolo naozaj chutné. V blízkej dobe chceme ešte vyskúšať ázijskú pečenú brokolicu. Máme lacnejšiu fritézu Sencor SFR 5320 WH a sme s ňou spokojní.

Odpovedať

Zdenka 03.Dec.2021

tak ja mam fritezu po 1x takuto a mam dotaz: V receptoch je, v polovici otvorte fritezu.
To mozem kludne za behu vybrat tu nadobu? Ci ako to je?

Odpovedať

Ivka 08.Dec.2021

Tak keď máte taký typ fritézy, asi áno. My máme otváraciu smerom hore, a keď si to situácia vyžaduje, počas varenia ju otvorím.

Paulína 08.Feb.2022

Fritéza Sencor SFR 3220WH je praktická a vhodná pre dve osoby, pre viac osôb by som zvolila niečo väčšie. Spočiatku sa treba naučiť s fritézou robiť, aby boli výsledky optimálne. Príprava jedla je skvelá, rýchla, pekne opraží hranolky, zeleninu aj zemiaky a ďalšie suroviny. Umývanie prístroja je ľahké a cena primeraná.

Odpovedať

Iveta 23.Feb.2022

Na fritéze Klarstein VitAir Turbo sa mi páči vysoký výkon, priehľadné okienko aj bohaté príslušenstvo. Vadia mi väčšie rozmery a škoda, že v balení nebola brožúrka s receptami.

Odpovedať

Katarína 04.Apr.2022

Dnes som kúpila tak uvidím ,ale chýba mi brožúrka s receptami ...

Odpovedať

Monika 30.Oct.2022

Tiež mi chýbajú recepty na prípravu takto musím hľadať na internete

Odpovedať